Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάδα συνίσταται από διάφορα τμήματα διάσπαρτα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα, αριθμώντας πάνω από 10.000 φοιτητές. Έχει μια σταθερή ενεργό παρουσία και επιρροή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα και τις αρχές και με τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε αυτό το έργο. Το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό του τμήματος είναι άριστα εκπαιδευμένο και έχει αποκτήσει εξοπλισμό αιχμής και στους δυο τομείς της ενεργειακής απόδοσης και των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του KNX, του Παγκόσμιου Προτύπου για Τεχνολογίες Ελέγχου της Κατανάλωσης Ενέργειας σε Κτήρια. Έχει εγκαθιδρύσει ερευνητικές συνεργασίες σε καινοτόμους τομείς Τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα Έξυπνα Δίκτυα και το Βιοαέριο με πολύ γνωστά ελληνικά και διεθνή Πανεπιστήμια όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Αθηνών, την έδρα Μηχανικής Βιοδιεργασιών του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (Πολυτεχνείο του Βερολίνου, Γερμανία), κλπ.
Η ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αρχιτεκτονική και το περιβάλλον ή ARCHAM που εδρεύει στα Μπίτολα έχει εμπλακεί σε τρεις δραστηριότητες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος: Σε πρώτη φάση, η ARCHAM εργάστηκε σε διαβαλκανική έρευνα για τη χρήση του αμιάντου και των προϊόντων αμιάντου. Η δεύτερη περίπτωση ήταν έργο πληροφόρησης-ενημέρωσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση μέσω της χρήσης ενός συστήματος υποστήριξης αποφάσεων». Η τρίτη είναι το εν εξελίξει έργο PEEBPE της παρούσας πρόσκλησης, στο οποίο η ARCHAM έχει μια εξαιρετική συνεργασία με το ΤΕΙΔΜ. Τα μέλη αυτής της ένωσης είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα με εξαιρετικές επαγγελματικές συστάσεις στους τομείς μηχανικής της αρχιτεκτονικής, των κατασκευών καθώς και στους κοινωνικούς τομείς του δικαίου, των οικονομικών, της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Πρεσπών είναι ένας νεοσύστατος Δήμος (2011), και επομένως δεν έχει σημαντική εμπειρία σε έργα Ενεργειακής Απόδοσης. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες, στις οποίες συμμετείχε επίσης ο Δήμος, έχουν αποδείξει ότι τα δημόσια κτήρια στην περιοχή είναι εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και έχουν μεγάλη δυνατότητα μείωσης των απωλειών και της κατανάλωσης ενέργειας.
Η πολιτική ενεργειακής απόδοσης του Δήμου Ρέσεν καθορίζεται από ένα Πρόγραμμα για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης το οποίο είναι σύμφωνο με την Εθνική Στρατηγική για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό το Πρόγραμμα υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρέσεν το Φεβρουάριο του 2012 και ισχύει για την περίοδο 2012-2015. Επομένως, ο Δήμος Ρέσεν έχει σημαντικές δυνατότητες για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτήρια όπως στα σχολεία, στα γραφεία διοικητικών υπηρεσιών, στα πολιτιστικά κέντρα, καθώς επίσης και στο φωτισμό των δρόμων.